Felügyeleti zöld program

Napjainkban már nem kérdés, hogy a klímaváltozáshoz köthető és környezeti kockázatok lefordíthatók pénzügyi kockázatokká, tehát azoktól a pénzügyi rendszer sem tudja függetleníteni magát. Sok más jegybankhoz hasonló módon az MNB is stratégiai célul tűzte ki, hogy a magyar pénzügyi rendszer szempontjából releváns klímaváltozáshoz köthető és környezeti kockázatokat azonosítsa, illetve a hazai felügyelt intézmények ellenállóképességét ezen kockázatok tekintetében is javítsa.

Miért foglalkozik az MNB a fenntarthatósággal?

A klímaváltozáshoz köthető fizikai és átállási kockázatok a reálgazdaság számos szereplőjére lehetnek hatással, például a különböző technológiák, nyersanyagok és energiahordozók árának változásán keresztül. Továbbá a kiszámíthatatlan és heves időjárási események, természeti katasztrófák veszélyeztethetik az épített infrastruktúra épségét, ezáltal a termelési kapacitásokat és pénzügyi teljesítőképességet. Az érintett vállalatokat finanszírozó és biztosító pénzügyi rendszer szintén kitett ezeknek a változásoknak, így felügyeleti hatóságként az MNB a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának védelmében prudens módon jár el, ha ezekre a kockázatokra is kiterjeszti a figyelmét.

Továbbá 2021 augusztusában az Országgyűlés döntése nyomán az MNB törvényben rögzített céljai közé került - az európai jegybankok közül elsőként - a környezeti fenntarthatóság előmozdítása.

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. (...) Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

A program felépítése

Az MNB 2019. február 11-én hirdette meg felügyeleti Zöld programját, melynek célja a környezeti anomáliákhoz köthető ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatok mérséklése, valamint a magyar gazdaság fenntartható fejlesztése, versenyképességének erősítése. Zöld gazdaság azonban nem létezhet környezetileg is kockázattudatos, valamint a hosszú távú fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók nélkül.

A program összefogja az MNB felügyeleti hatóságként végzett fenntarthatósági intézkedéseit, kezdeményezéseit, melyeket három pillér szerint csoportosíthatunk:

Kapcsolódó dokumentumok

Zöld Pénzügyi Jelentés

A legfrissebb információk a klímaváltozásból fakadó pénzügyi kockázatokról, a fenntartható finanszírozásról és az MNB fenntarthatósági programjairól.

Részletek

Felügyeleti eszközök

  • Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program
  • Zöld ajánlások
  • Zöld vezetői körlevelek
  • Zöld adatpublikáció
Részletek

Fenntartható jegybanki működés

  • Környezetirányítási rendszer
  • Az MNB karbonlábnyoma, ellentételezési projektjei
  • Tanúsítványok, éves auditok
Részletek