Dr. Kandrács Csaba alelnöki köszöntője

Köszöntöm a Magyar Nemzeti Bank zöld pénzügyi honlapján!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-ben hirdette meg felügyeleti Zöld programját, amelynek célja a környezeti fenntarthatóság elősegítése a pénzügyi szektorban, melyet mind a hosszú távú, egészséges gazdasági növekedéshez, mind pedig a pénzügyi piacok stabilitásához kulcstényezőnek tartunk. A programmal a környezeti eredetű gazdasági sokkoknak ellenálló, a jövő kihívásaira felkészült pénzügyi rendszer megerősítését szeretnénk elérni, amely így a zöld gazdasági átállás motorja lehet.

A Zöld program három alappilléren nyugszik. Az első pillér keretében törekszünk azon környezeti kockázatok mérhetővé tételére és számszerűsítésére – például felügyeleti klímastressztesztek alkalmazásával –, amellyel a pénzügyi szektornak szembe kell néznie az elkövetkező években, évtizedekben. Továbbá szabályozói eszközökkel, ajánlásokkal, ösztönzőkkel kívánjuk erősíteni a hazai pénzügyi szektor tudatosságát és felkészültségét az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatok kezelésére. Szintén e pillér keretében ösztönzőkkel szeretnénk vonzóvá tenni a zöld finanszírozást és ezáltal a fenntarthatósági fordulatot. Ez utóbbinak hangsúlyos eleme az MNB zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja, amely globálisan egyedülálló kezdeményezés a zöld hitelezést elősegítő szabályozói törekvések között.

A pénzügyi szektorra vonatkozó pontokon felül a program második pillérében bővítettük a társadalmi és nemzetközi kapcsolatainkat, kiemelt hangsúlyt helyezve az oktatásra. A pénzügyi szektor és az akadémia ösztönzése érdekében több zöld pénzügyi díjat is alapítottunk. Az elmúlt években számos elemzést, tanulmányt publikáltunk, neves hazai és külföldi előadók részvételével nemzetközi konferenciákat és workshopokat szerveztünk. Ennek az átfogó tevékenységnek a része az egyetemeken megvalósuló zöld pénzügyi oktatás és az egyetemi kutatások támogatása, valamint a családi zöld pénzügyek programunk is, amelyekkel a lakosság zöld pénzügyi ismereteinek bővítését támogatjuk.

A Zöld program hitelességét erősíti, hogy harmadik pillérben vállaltak szerint elkötelezettek vagyunk a működésünkkel járó környezetterhelés csökkentésében. Ennek jegyében vállaltuk és élőhely-rekonstrukciós projektek segítségével el is értük, hogy az MNB operatív működése karbonsemlegessé váljon.

Engedjék meg, hogy a neves brit természettudós, Sir David Attenborough gondolataihoz csatlakozzak, aki szerint „Az evolúciós biológus számára a kultúra kifejezés azt az információt jelenti, amit az adott faj egyik egyede tanítás vagy példamutatás útján ad át a másiknak.” A tanítás és példamutatás nem csak a kultúránk fennmaradásának egyik kulcseleme, hanem a klímaváltozás kihívásaival való küzdelemben közös felelősségünk is. Az MNB ezen a területen is élen kíván járni.

Az MNB törvényben meghatározott feladatai között szerepel a pénzügyi kultúra erősítése és terjesztése, és az Országgyűlés által 2021-ben megszavazott zöld mandátuma értelmében a környezeti fenntarthatósági politika támogatása is. E kettős kötelezettséget szem előtt tartva integráltuk a jegybankban felhalmozott zöld pénzügyi tudásanyagot egy új, átfogó honlapon. Bízom benne, hogy a magyarországi zöld pénzügyi ökoszisztéma szereplői – beleértve az MNB felügyelete alá tartozó szereplőket, a fenntarthatósági fordulat iránt elkötelezett állampolgárokat, a vállalatokat, állami intézményeket és a nonprofit szervezeteket is – mind megtalálják itt a számukra fontos és egyben látókörbővítő és ösztönző zöld pénzügyi információkat.

Kedves olvasó, örömmel ajánlom figyelmébe az MNB megújult zöld pénzügyi honlapját, amellyel a magyarországi zöld pénzügyi kultúra fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett.